Gepost op

Wat is brandwerend?

Een brandwerende kluis biedt de inhoud gedurende een bepaalde tijd bescherming tegen de gevolgen van brand. De kluis kiest u afhankelijk van wat u in de kluis op wilt bergen en hoe lang deze brandwerend dient te zijn.
Opbergen van papier
Bij een temperatuur van 176 graden zal papier een spontane chemische reactie vertonen. Het papier gaat verkleuren en omkrullen. Hiervoor zijn brandwerende kluizen ontworpen.

Opbergen van Beelddragers
Beelddragers zoals microfilms of fiches raken al beschadigd bij 95 graden. Dus de maximale temperatuur in de kluis mag dan de 75 graden niet overschrijden. Het wordt aanbevolen om deze in een brandwerende datasafe op te bergen.

Opbergen van mediadragers
Mediadragers zoals: cd’s,dvd’s, externe harde schijven of backuptapes dienen beschermd te worden door een brandwerende datasafe. De brandwerende datasafe dient het te beschermen tegen een temperatuur van meer dan 52 graden. Bij blootstelling aan een hogere temperatuur dan 52 graden kunnen de informatiedragers beschadigen en kan er data verloren gaan. Ook een hogere luchtvochtigheid dan 85% is funest voor datadragers.

Brandwerende normen
In Europa worden verschillende brandwerende normeringen gehanteerd. Onafhankelijke testinstituten stellen de kluizen gedurende 30,60 tot 120 minuten bloot aan een temperatuur van 1090 graden. Tijdens de test moest een val van 9,15 meter hoogte aantonen dat de beschermende werking intact blijft als een brandwerende kluis in de praktijk door een verdiepingsvloer zou zakken. Tijdens een test en na een natuurlijke afkoelingsperiode van circa 12 uur mag de temperatuur in de kluis niet boven de genoemde waarde komen.

De belangrijkste en meest geaccepteerde testinstituten op het gebied van brandwerendheid zijn:

– VDMA: Duits testinstituut;
– UL: Amerikaans testinstituut.
Lees hier meer over brandwerendheid.